”…u perspektivi onoga što nas uništava” (Žorž Bataj, odlomak)

”Da bismo stigli do kraja ekstaze u kojoj se gubimo u užitku, uvek joj moramo odrediti neposrednu granicu,  a to je užas. (…) Užas i privlačnost se nikada ne mešaju već užas, ukoliko ne može da osujeti, uništi, može da podstakne želju. Mi postižemo ekstazu samo u perspektivi smrti, makar udaljene, u perspektivi onoga što nas uništava.

Čovek se razlikuje od životinje po tome što ga izvesni osećaji ranjavaju i poništavaju u najdubljoj intimi. Ti osećaji se menjaju od zavisnosti od osobe i načina života. (…) Postoji jedno područje u kome smrt više ne znači samo nestajanje već predstavlja nepodnošljiv proces u kom nestajemo protiv svoje volje, iako bi po svaku cenu trebalo da nestanemo. Baš  to  – po svaku cenu-, to, uprkos našoj volji, zapravo odlikuje trenutak krajnje radosti i bezimeno-užasne , ali čudesne ekstaze. Bez nečeg što nas prevazilazi uprkos našoj volji, nečeg što bi po svaku cenu trebalo sprečiti da se dogodi, ne postižemo bezumni trenutak kome svom snagom težimo i koji u isti mah svom snagom odbijamo.

Užitak bi bio dostojan prezira kad ne bi predstavljao to zaprepašćujuće prevazilaženje koje i ne pripada isključivo seksualnoj ekstazi i koje su mistici raznih religija, a pre svega hrišćanski mistici, doživeli na isti način.

(…)

Biće nam je dato u nepodnošljivom prevazilaženju bića, ne manje nepodnošljivom od smrti. A pošto nam je u smrti ono oduzeto čim nam je dato, moramo ga tražiti u osećanju smrti, u tim nepodnošljivim trenucima kad nam se čini da umiremo jer je biće u nama prisutno još samo kroz prekomerje, kad se podudaraju punoća užasa i punoća radosti.

Čak se i misao (razmišljanje) u nama okonačava jedino u prekomerju.”

Žorž  Bataj, L’Erotisme

Preveo: Ivan Čolović

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s